Gevarieerd eten is goed, maar ook zelf kunnen kiezen is nog beter ! | Armonea Overslaan en naar de inhoud gaan

Gevarieerd eten is goed, maar ook zelf kunnen kiezen is nog beter !

Short description

Bij Armonea vinden we het belangrijk dat onze bewoners genieten, ook van elke maaltijd.

Description

Bij Armonea vinden we het belangrijk dat onze bewoners genieten, ook van elke maaltijd. Daarvoor stellen we een lekker en gevarieerd menu samen, dat ook voldoende rekening houdt met persoonlijke wensen. Zowel wat de voeding zelf aangaat, als de zitplaats en het uur waarop er wordt gegeten.
Het is misschien een cliché, maar het geluk zit vaak in kleine zaken. Zoals in een kop koffie of een lekkere maaltijd met vrienden aan tafel. Daarom maken onze koks elke dag werk van smakelijk eten. Daarvoor stellen we een lekkere en gevarieerde menukaart samen, per aantal weken, maar mét voldoende vrijheid voor persoonlijke wensen . 
 

Onze expert op het gebied
Emmanuel Stockman
Externe links
Expertise paragraphs
Expertise para title
Variatie troef in het warme middagmaal
Expertise para desc

Elke middag voorzien we in een warme maaltijd, afgestemd op het seizoen én voldoende gevarieerd. Zo eten onze bewoners over een periode van verschillende weken zelden of nooit hetzelfde. Onze koks weten ook wat er in het woonzorgcentrum leeft, en leggen in functie daarvan enkele accenten. Soms eten we zelfs ’s avonds eens warm, waarom niet.

Bij de samenstelling van dit menu houden we tevens rekening met onderstaande :

  • We integreren zoveel mogelijk voedingsstoffen die de spijsvertering bevorderen. Dat is belangrijk, vooral vanaf 60 jarige leeftijd.  Bepaalde voedingsstoffen zijn moeilijker te verteren dan andere.  Zo geven we in onze maaltijden de voorkeur aan gekookte groenten, vers fruit en volle graansoorten.
  • We staan ook open voor nieuwe groenten en stimuleren op deze manier de smaakpapillen van onze bewoners.
  • We weten dat veel ouderen een tekort hebben aan vitamine B en antioxidanten.  Ook dat zijn voedingssupplementen die we zoveel als mogelijk integreren in de voeding.. 
  • Het is ook belangrijk om de spiermassa te versterken. Op die manier beperken we het risico om te vallen.  Dit doen we door vlees en zuivelproducten te integreren in onze maaltijdmenu’s. 
  • Tenslotte zetten we onze bewoners heel sterk aan tot het drinken van veel water ! Dat is en blijft het belangrijkste voedingselement voor elke menselijk lichaam!
Expertise para title
Want elke mening telt
Expertise para desc

Elke maand nodigen we onze bewoners uit om deel te nemen aan een vergadering van de maaltijdcommissie. Daarop bespreken we samen met onder meer de kok de maaltijden van de voorbije weken. Welke bereidingen waren lekker? Welke vielen wat minder in de smaak? Was alles voldoende gekruid? En wat zijn de culinaire verzoekjes voor de komende weken?
Daarnaast verzamelen we dagelijks feedback over het eten. Zo proeft een medewerker elke bereiding voor. Indien nodig, stuurt het keukenteam nog bij. Na het middagmaal bezoekt de kok de tafels in het restaurant. Bovendien bevragen we een willekeurige bewoner dan nog wat diepgaander. Ten slotte polsen we uitgebreid naar de kwaliteit van de maaltijden via onze tevredenheidsenquête. Zo willen we elke mening te weten komen, ook van wie minder mondig is. 
 

Expertise para title
Geen klokvaste afspraak
Expertise para desc

Meestal kunnen inwoners vanaf 8u30 ontbijten. De lunch wordt normaal gezien geserveerd vanaf 12u30, en het avondmaal vanaf 17u30. Maar ze hoeven zeker niet exact op dat uur in het restaurant te zijn. Bij een buffet ’s morgens of ’s avonds krijgen ze zelfs twee uur tijd om aan te schuiven. Toch raden we aan om niet te lang te wachten, want: hoe verser, hoe lekkerder en gezonder.

 

Expertise para title
Liever op de kamer?
Expertise para desc

Eet iemand liever alleen op zijn kamer, dan respecteren we die keuze. Maar samen tafelen levert wel prettige sociale contacten op. We doen er ook alles aan om deze momenten zo gezellig mogelijk te maken, bijvoorbeeld met knusse vierpersoonstafels. Bewoners eten bovendien niet in een ‘refter’, maar in een warme en sfeervolle omgeving, waar het aangenaam vertoeven is.
 

Expertise para title
Vaak ook feest!
Expertise para desc

Het loont dus steevast de moeite om mee met de anderen te genieten van onze maaltijden. Ook wanneer onze koks zich uitsloven voor een feestmaal op themadagen, waarop eventueel zelfs de familie welkom is. Of tijdens onze jaarlijkse Bistro van september! In de cafetaria wacht in de namiddag ook dranken en gebak, voor een mooi moment met familie.