U bent hier

Verantwoord ondernemen

Het belang van onze residenten en medewerkers komt steeds op de eerste plaats. Maar we kijken ook verder dan dat, door onszelf o.a. de volgende maatschappelijke doelstellingen op te leggen:

De allerjongsten en -oudsten van onze samenleving samenbrengen

Elk Armonea-woonzorgcentrum zet regelmatig zijn deuren open voor de jongeren uit de streek. Sinterklaas vieren met een peutertuin, een workshop met een lagere school, een helpende hand van de jeugdbeweging, …: onze residenten en de kinderen genieten van het samenzijn.

Een hechte gemeenschap creëren met de lokale omgeving

Dat alle Armonea-voorzieningen deel uitmaken van het lokale leven, bewijzen onze honderden vrijwilligers (in Vlaanderen verenigd onder de VZW ‘Volunteers for Seniors’). “Zij nemen op regelmatige basis deel aan bijvoorbeeld animatieactiviteiten en uitstappen’’, verduidelijkt vrijwilligerscoördinator Bart Janssens. ,,Ook steken ze regelmatig een handje toe in de cafetaria en gaan ze vaak langs bij onze residenten, bijvoorbeeld voor een gezellige babbel of een hart onder de riem. Onze vrijwilligers horen er echt bij en genieten enorm van de appreciatie die ze van de residenten krijgen.’’

Robert Kestens doet al 8 jaar vrijwilligerswerk in De Wyngaert (Rotselaar). ,,De waardering die ik hier krijg, betekent heel veel voor me. Ik voel me echt een deel van de groep en kom hier zelfs tijdens de vakantie graag langs. Ik heb met alle bewoners een goede band, en sommigen onder hen ken ik al heel lang, omdat ze net als ik van Rotselaar afkomstig zijn.''

--> Wil jij er ook bij horen? Dan vind je meer info bij Bart Janssens.

Onze residenten laten genieten van gezonde en lekkere maaltijden

De prioriteit van onze koks is het bereiden van gezonde en evenwichtige voeding, die rekening houdt met de noden van onze residenten. Tegelijk kijken onze residenten enorm uit naar de maaltijden en hechten onze koks individueel dus ook veel belang aan de smaak ervan. 

Mensen met dementie meer bieden dan een standaardaanpak

Armonea is als mede-oprichter van de vzw Anahata nauw betrokken bij het project Dementia Care Mapping, gecoördineerd door Hilde Vermeiren, auteur van het boek ‘Dementie, het blikveld verruimd’. Hilde vat Dementia Care Mapping als volgt samen: “Het is een techniek die ons helpt om het gedrag van mensen met dementie – en vooral de invloed van hun omgeving daarop – intensief te observeren. Door te vertrekken vanuit het perspectief van de resident i.p.v. dat van de zorgverlener, kunnen we heel gerichte actieplannen uitwerken om de levenskwaliteit van de resident te verhogen”, legt Hilde uit.

De specifieke faciliteiten/aanpak kunnen licht verschillen in onze woonzorgcentra. Neem gerust contact op voor meer details via ons 0800 nummer of rechtstreeks met het woonzorgcentrum van uw voorkeur.

Meer info hier.

Daarnaast neemt Armonea allerlei andere initiatieven om de residenten met dementie een zo prettig mogelijk leven te bieden. Een voorbeeld daarvan is de aanleg van dwaaltuinen, zoals in woonzorgcentrum Hemelrijck (Mol - foto). Daar kan ons team bewoners met dementie in een veilige omgeving laten genieten van de buitenlucht. ’'In de lente kijken we uit naar de eerste lentezon, ’s zomers organiseren we er allerlei activiteiten, in de herfst genieten we van de laatste zonnestralen en ‘s winters voederen we er de vogels. Onze dwaaltuin heet dan ook niet voor niks ‘de Vier Seizoenen’.”

Ook goed voor onze medewerkers zorgen

Een goede zorg- en dienstverlening naar onze residenten begint bij de zorg voor onze eigen medewerkers. Want enkel een ploeg tevreden collega's zegt elke dag opnieuw 'dat kan' op de uitdaging om onze residenten een zo hoog mogelijke levenskwaliteit te bieden. En Armonea heeft alle troeven om dat waar te maken: eerst en vooral maakt onze sector het mogelijk een persoonlijke band op lange termijn te creëren met de resident, iets wat in vele andere zorgsectoren niet kan. Om die band nog te versterken, nemen allerlei centrale diensten zoveel mogelijk randtaken (administratie, medicijnenverdeling, boekhouding,…) van hun lokale collega’s over, zodat zij zich op hun beurt volledig kunnen richten op hun kerntaak: de persoonlijke zorg- en dienstverlening naar onze residenten. Daarnaast biedt onze structuur ook heel wat doorgroei- en specialisatiemogelijkheden die de zelfontplooiing van onze collega’s stimuleert en die voor extra know-how naar onze residenten zorgt.

--> Alle troeven van Armonea als werkgever, vindt u hier

Zorg dragen voor onze planeet

Een brandend actuele uitdaging, waaraan ook Armonea zijn steentje bijdraagt. Op bouwkundig vlak namen we al verschillende initiatieven, zoals zuinige pelletkachels in Résidence Du Parc (Grez-Doiceau) en een zonneboiler in La Pairelle (Dinant), en momenteel zijn er verschillende initiatieven in testfase: de meest in het oog springende is de studie naar het gebruik van waterkrachtkoppeling voor nieuwe voorzieningen. Deze koppeling gebruikt de warmte van de via fossiele brandstof opgewekte elektriciteit om al het sanitaire water in het gebouw te verwarmen. Zo vermijden we dat deze warmte verloren gaat. In de toekomst zullen er ongetwijfeld nog heel wat gelijkaardige initiatieven worden opgestart.