Wanneer je (niet meer) weet dat je vergeet | Armonea Overslaan en naar de inhoud gaan

Wanneer je (niet meer) weet dat je vergeet

Short description

Zaterdag 21 september is het werelddag dementie en hierdoor staat deze ziekte extra in de kijker. Wist je dat elke 12 minuten iemand in de wereld de diagnose van dementie krijgt?

Description

Deze nog steeds groeiende ziekte heeft een zeer grote impact op de persoon zelf, maar ook op de familieleden & vrienden. Hierdoor is de juiste ondersteuning van een gespecialiseerd zorgteam en goede communicatie tussen de verschillende betrokkenen erg belangrijk.

Onze expert op het gebied
Meer info? Plus d'info?

0800 93 430

Externe links
Expertise paragraphs
Expertise para title
De eerste stap: dementie herkennen
Expertise para desc

Dementie is een containerbegrip, waarvan Alzheimer slechts één type is. Toch kunt u het syndroom herkennen aan de hand van bepaalde tekenen. Hebt u het gevoel dat er iets niet pluis is, neem dan contact op met uw huisarts.

 

  • Vergeet uw geliefde nieuwe dingen?

  • Gaan dagelijkse activiteiten, zoals normale huishoudelijke taken, moeilijker?

  • Belanden spullen op een verkeerde plaats of raken ze zoek?

  • Heeft uw familielid plotse gedrags-of stemmingswisselingen?

  • Vergist de persoon zich in de tijd of raakt hij de weg kwijt?

  • Is het volgen van een gesprek moeilijk? Vraagt uw geliefde vaak hetzelfde?

  • Heeft uw geliefde moeite met het inschatten van bepaalde situaties?

Naast Alzheimer is frontotemporale dementie een vaak voorkomende vorm, klik hier voor meer informatie over de drie varianten hiervan.

 

Expertise para title
Armonea & Dementie
Expertise para desc

Vooralsnog kunnen we dementie niet genezen, maar wel draaglijk en aanvaardbaar maken. Daarvoor stemmen we onze woonzorgcentra en zorgaanpak zoveel mogelijk af op inwoners met dementie. Die persoonsgerichte zorgvisie is de spil van het werk van de Britse professor Tom Kitwood, die bewoners vanuit hun unieke identiteit benaderde. Om een kwaliteitsvolle dementiezorg uit te werken, focust Armonea zich op 4 pijlers:

De leefomgeving
We zetten volop in op een dementievriendelijke omgeving. Door onze woonzorgcentra logisch in te richten, reduceren we de basisgevoelens van angst en onzekerheid. Een aangepaste infrastructuur met het juiste kleurenpalet, een huiselijk herkenbare omgeving en stimulerende beleefplekken zijn slechts enkele voorbeelden. Op die manier kunnen bewoners zich zoveel mogelijk thuis voelen én kan deze plek ook voor de familie een thuis worden. Ook het inrichten van de eigen kamer met persoonlijke materialen draagt bij tot een gevoel van huiselijkheid en herkenbaarheid.

Zinvolle dagbesteding
Een persoonsgerichte zorgvisie plaatst aanwezige capaciteiten van bewoners centraal. Hoe meer zij gestimuleerd worden om actief bezig te zijn, hoe groter de kans dat het dementieproces vertraagd wordt. Hierbij is de kennis van de interesses en het levensverhaal van de bewoner heel belangrijk. Daarnaast willen we bewoner zoveel mogelijk betrekken bij kleine huishoudelijke activiteiten, want dit geeft betekenis aan hun dag.

Competente medewerkers
Een persoonsgerichte zorgvisie vraagt dat zorgverleners bepaalde competenties verwerven. Daarom focust Armonea enorm op bijscholing, zodat alle medewerkers de bewoner met de nodige kennis kunnen verzorgen, benaderen en activeren, ….

Kwaliteitsvolle dementiezorg
Naast een persoonsgerichte benadering zetten we ook extra hulpmiddelen in om bewoners met dementie de juiste zorg te geven. Vaak zijn die zintuiglijk van aard, want hierdoor krijgen mensen een groter gevoel van rust en veiligheid. Enkele voorbeelden: het verzwaarde ballendeken, tactiele voelwanden, visuele prikkels via projecties … Verder is ook een aangepaste maaltijdzorg van groot belang. Zo bieden we verschillende texturen aan, zetten we fingerfood in, en passen we ons servies aan om een grotere voedselinname te bevorderen.

Expertise para title
Gratis (verwen)koffie
Expertise para desc

Elke persoon is uniek & elke situatie is anders, daarom nodigen we u graag uit op een persoonlijk gesprek in één van onze woonzorgcentra, assistentiewoningen of residentie. Nu met gratis (verwen)koffie!*

*Print of toon de bon die je op deze pagina kan terugvinden (bij 'download de brochure') in de voorziening. 1 (verwen)koffie per persoon. Actie geldig tot en met 31 oktober 2019.

Via deze website kan u de dichtstbijzijnde woonzorgcentra in uw buurt terugvinden.

Expertise para title
Over Armonea
Expertise para desc

Armonea is de grootste onafhankelijke seniorenzorgorganisatie in België. Dagelijks helpen onze 6.500 medewerkers bijna 9.000 senioren genieten van hun leef-tijd, op de manier die hen het beste past. In zijn 40 jarig bestaan, vergaarde Armonea heel wat expertise in dementie, onder meer met een gespecialiseerd woonzorgcentrum in Ukkel. Via ons dementie-kenniscentrum Anahata delen wij deze kennis en ervaring met onze 73 woonzorgcentra in Vlaanderen, Brussel en Wallonië. Daarnaast biedt Armonea ook verblijven in residenties en assistentiewoningen aan. Meer informatie over Armonea en onze woonzorgcentra, assistentiewoningen en residenties vindt u op www.armonea.be.