Overslaan en naar de inhoud gaan

Nu out, straks ook ou[d/t]

Short description

In juni 2018 werd onze collega Bart in Antwerpen verkozen tot Mister Gay Belgium. Al meer dan 10 jaar werkt Bart in de zorgsector, waarvan de laatste 6 jaar bij Armonea. Niet toevallig koos hij voor LGBT’s* in de ouderenzorg als thema van zijn verkiezingscampagne. De sensibilisering daaromtrent is een behoefte die duidelijk leeft. Bij Armonea weten we al langer dat er op geluk en liefde geen leeftijd staat. Daarom zetten we mee onze schouders onder dit bijzonder initiatief van onze collega.

 

Description
Expertise paragraphs
Expertise para title
Wat als ik later oud zal zijn?
Expertise para desc

Exacte cijfers over het aantal holebi’s in België bestaan niet, maar volgens de holebifederatie is 5 procent van de bevolking een realistische inschatting. Wellicht ligt dit percentage onder de rusthuisbewoners nog lager. Want de huidige generatie rusthuisbewoners is net iets te laat op de kar gesprongen van de aanvaarding van holebirechten.

Volgens çavaria, de koepelorganisatie voor holebi’s in Vlaanderen, is het voor mensen op oudere leeftijd helemaal niet evident om voor hun geaardheid uit te komen. Zij merken dat ouderen die bijvoorbeeld in een rust- of verzorgingsinstelling terecht komen, vaak weer in de kast kruipen en hun geaardheid verbergen. Vaak zijn ze bang van de reacties van andere bewoners of ook van het verzorgend personeel van wie ze in zekere zin afhankelijk zijn.

Een tweetal jaren geleden doorbrak Armonea het taboe rond seksualiteit bij rusthuisbewoners door het bespreekbaar te maken en er een visietekst rond uit te werken. Bij Armonea beschouwen we intimiteit en seksualiteit als een normaal onderdeel van het leven, los van leeftijd. Die visietekst behandelt ook moeilijkere thema’s als seksuele betrekkingen tussen bewoners zonder relatie, masturbatie en bewoners met een andere geaardheid.

Toen we 2 jaren geleden onze visietekst schreven, waren er bij Armonea twee koppels bekend die lesbisch zijn. Hoeveel holebi’s en holebikoppels we vandaag onder onze bewoners tellen, weten we niet. En eigenlijk doet dat er ook niet toe. Iedereen is welkom. Onze 87 woonzorgcentra willen een thuis zijn voor iedereen, van gelijk welke geaardheid of seksuele voorkeur.

“Bij de jongere generatie is zich outen al heel gewoon. Maar bij 30-plussers en ouder is dat al een pak minder vanzelfsprekend”, zegt Bram Bierkens van Mister Gay Belgium. Zeker binnen de muren van een woonzorgcentrum is je outen, niet zo vanzelfsprekend.

Expertise para desc

Dat bleek onder meer ook tijdens het wekelijks actualiteitspraatje in het woonzorgcentrum waar Bart werkt. Heel wat bewoners vonden toen de coming-out van Bo Van Spilbeeck een brug te ver. Al voegt Bart daar onmiddellijk aan toe dat diezelfde bewoners dat van hem  - naar de bewoners van het woonzorgcentrum waar Bart werkt, was zijn verkiezing tot Mister Gay Belgium zijn coming-out -  wel gemakkelijker aanvaarden.

Heel wat holebi’s stellen zich de vraag  “Wat als ik later oud zal zijn?”. En er zijn heel veel kinderloze homokoppels die zich afvragen wie voor hen zal zorgen. Vaak ervaren zij de verhuis naar een woonzorgcentrum als een tweede coming-out. Ze hebben schrik om niet aanvaard te worden en minder goed verzorgd te worden.

Voor hen is het dan al heel betekenisvol dat er, zoals bij Armonea,  bij het kennismakingsgesprek gevraagd wordt naar de partner en men niet automatisch naar ‘zijn vrouw’ informeert.

En zo zijn er nog meer positieve ontwikkelingen. Steeds meer woonzorgcentra denken zoals Armonea na over intimiteit en seksualiteit en ook bij sommige bewoners komt er stilaan een mentaliteitswijziging.

Zo vertelt Bart het verhaal van een rusthuisbewoner die het contact met zijn kleinzoon volledig had verbroken, nadat die in het huwelijk was getreden met zijn partner, en die dankzij de out-coming van Bart, sinds een tweetal maanden opnieuw contact heeft met zijn kleinzoon. “Die bewoner kende mij al zo lang als verzorger. Hij zag dat ik na mijn verkiezing als Mister Gay Belgium, nog steeds dezelfde Bart voor hem was. En dat heeft hem overtuigd”, zegt Bart.

 

[* LGBT = internationaal gebruikte term voor holebi’s en transgenders:
Lesbian, Gay, Bisexual, Transgendered]

,,
Armonea wil een thuis zijn voor iedereen,
van gelijk welke geaardheid of voorkeur
,,

Info?