Overslaan en naar de inhoud gaan
Short description

Fingerfood is de verzamelnaam voor hapjes die men met de hand eet. Voor mensen met dementie kan dit een oplossing zijn om zelfstandig te blijven eten, zonder hulp, en zo te genieten van hun maaltijd.
 

Description

Eten is een van de belangrijkste dingen in ons leven. Met bestek als ons vaste eetpartners is het zowel een gewoonte en een traditie. Voor mensen met dementie vormt dit na verloop van tijd soms een probleem: ze herkennen het bestek niet meer of hebben moeite om het te gebruiken. Daarnaast hebben ze het vaak moeilijk met stilzitten. Eten zonder hulp wordt zo lastiger. Fingerfood helpt hen zelf het eten weer in handen te nemen. 
 

Onze expert op het gebied
Pascale Myncke

0800 93 430

Externe links
Expertise paragraphs
Expertise para title
Hoe zit de vork aan de steel?
Expertise para desc

Dankzij fingerfood kunnen mensen met dementie, die normaal hulp nodig hebben bij het eten, weer vrij genieten van hun maaltijd. Dit bevordert hun autonomie en waardigheid. Maar een juiste toepassing van fingerfood vraagt ook een inspanning van familie en naasten. Enkel zo vormt het een waardig alternatief voor zij die niet langer alleen kunnen eten. Want zelfstandig eten, betekent ook beter eten.
 

Expertise para title
Welke voordelen bieden fingerfood?
Expertise para desc

Onderzoek toont aan dat fingerfood de onafhankelijkheid, waardigheid en motoriek van mensen met dementie verhoogt. Andere voordelen:

- Het helpt om hun gewicht onder controle te houden.
- Het zorgt voor betere eetgewoontes bij zij die bestek niet meer herkennen.
- Ze genieten meer van eten.
- Ze beslissen zelf wanneer ze eten of praten.
- Ze eten op eigen tempo en hebben minder hulp nodig.
- Ze kunnen makkelijker met een kleine portie in de hand.
- Ze kunnen vrij rond bewegen terwijl ze eten.

Expertise para title
Blijven genieten van eten
Expertise para desc

Bij Armonea streven we ernaar dat iedereen zo lang mogelijk kan blijven genieten van eten. Daarnaast stimuleren we de autonomie van onze bewoners: we motiveren wat nog lukt en helpen wanneer het moeilijk gaat. Continue hulp ondersteunt immers het zelfvertrouwen niet, en kan leiden tot een gevoel van afhankelijkheid. Met fingerfood bieden we hier een antwoord op. We behouden enerzijds de persoonsgerichte zorg, terwijl elke bewoner zijn waardigheid bewaart. Zo hebben mensen met dementie nog altijd de keuze. 
 

Expertise para title
Volgens de regels van de kunst
Expertise para desc

Bij fingerfood is het niet alleen belangrijk dat mensen met dementie het voedsel zonder bestek kunnen eten. Ze moeten het ook makkelijk herkennen. Voor de huidige generatie betekent dit dus: geen tapas of snacks. Met Armonea serveren we daarom een evenwichtige, gezonde maaltijd in de vorm van kleine hapjes. Gezien het gezichtsvermogen bij dementie vaak afneemt, kiezen we daarbij voor contrastrijke kleuren. Een kleurrijke maaltijd wordt zo op een wit bord geserveerd boven op een donkere placemat.

Nog even nagenieten
BBQ 2018
25 jun 2018

Woonzorgcentrum De Wyngaert organiseerde de jaarlijkse BBQ voor de residenten en hun familie / vrienden.

Met de vingers eten? Dat kan!
09 sep 2016

Zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven genieten van lekker eten, is belangrijk voor mensen met dementie. Daarom maakte het keukenteam van woonzorgcentrum Tillens in Ukkel werk van een receptenboek voor fingerfood.

Informatie corona