Overslaan en naar de inhoud gaan

Opa Tom Boonen fietst nog elke dag door de straten van Londen

Dinsdag 27 November 2018
Kinesisten Nethehof ontwerpen ideale kinéruimte voor rusthuisbewoners
 

Anouk, Ellen en Martina,  de drie kinesistes van het woonzorgcentrum Nethehof in Balen, kregen van Armonea carte blanche voor het realiseren van hun ideale kinéruimte. Drie jaar later is hun droomkiné een feit en staat die model voor alle nieuwe kinéruimtes in de woonzorgcentra van Armonea. De nieuwe kiné wordt niet alleen gebruikt door bewoners die een kinesitherapie kregen voorgeschreven. Ook de andere bewoners van het Nethehof kunnen er terecht voor hun work out en ook beginnende jonge kinesisten zullen van de kinéruimte gebruik kunnen maken.
 
Tot waar voor enkele jaren nog een kindercrèche was, is er nu een nieuwe kinéruimte voor de 131 bewoners van het woonzorgcentrum Nethehof in Balen. De kinéruimte is een project van de 3 kinesistes van het woonzorgcentrum: Anouk, Ellen en Martina.  Samen hebben ze al meer dan 37 jaar ervaring als kinesiste en kregen ze van Armonea carte blanche voor het realiseren van hun droomkiné.

De drie kinesistes, Anouk, Ellen en Martina, samen met de bewoners op de fiets tijdens hun dagelijkse work out in de nieuwe kinéruimte van het Armonea-woonzorgcentrum Nethehof.

Deze activiteit vond plaats op 27 November 2018
Paragrafen
Een wens die uitkomt

Kinesiste Ellen: “Vroeger hadden we elk onze eigen, kleine kinéruimte op de afdeling, zoals dat het geval is in de meeste woonzorgcentra. Dat ging wel, maar was niet zo ideaal. En elk jaar opnieuw maakten we ons verlanglijstje voor een grotere kinéruimte, meer toestellen, enzovoort …  tot we opeens onze droomkiné mochten uitwerken en realiseren.”

De nieuwe kiné is ingedeeld in verschillende ruimten: een gym waar de bewoners aan hun conditie werken en cardio-oefeningen doen, 4 therapieruimten waarvan 3 individuele behandelkamers met een massagetafel en tenslotte een recrearuimte met fit-o-bar waar de gebruikers van de kiné terecht kunnen voor een gezond drankje.

In de kiné vind je onder meer 3 hometrainers, 3 Motomeds (een bewegingstrainer voor benen en armen om zelfstandig met elektrische ondersteuning te fietsen), 2 roeitoestellen, een loopband, een trainingsstation met gewichten, verschillende sportramen, massagestoelen, loopbruggen, warmtepacks en medicineballen.

Van Balen tot in New Delhi

In tegenstelling tot kleinzoon Tom, hangt Raymond Boonen (87) zijn fiets nog niet aan de haak. Zelf komt hij graag en dikwijls naar de kiné. Bijna elke dag vind je hem op de hometrainer en fietst hij, dankzij het Fietslabyrinth, door de straten van steden en natuurparken. “Heel interessant”, vindt hij dat. “Elke dag kom ik zo in een andere wereldstad of plaats waar ik daarvoor nog nooit was geweest."

En ook de andere bewoners komen graag naar de nieuwe kiné, zegt Raymond: “Soms zijn we hier met 7 of 8 bewoners tegelijk en is wat je het liefst doet, al bezet. Zo zijn de Motomeds erg in trek bij de dames en zitten de heren vaak op de tweede rij op de hometrainers."

Een andere vaste gebruiker is Mathilde (84). Elke dag oefent ze 20 minuten op de Motomed of het roeitoestel. Ook het Fietslabyrinth vindt ze heel plezant: “Het verzet de tijd”, zegt ze en al fietsend kan ze soms ook al eens een babbeltje doen met de bewoner op de fiets naast haar.

Dagelijks krijgen 20 bewoners kinesitherapie van Anouk, Ellen en Mathilde. Ook zij zeggen dat de kiné nu meer een socialer gebeuren is geworden: “Vroeger kregen de bewoners kiné op hun afdeling. Nu halen we ze weg van de afdeling en komen ze meer in contact met andere bewoners. In de korte tijd dat de nieuwe kiné open is, hebben we al een zestal bewoners die zelf spontaan oefeningen komen doen. Er zijn zelfs bewoners die tot een anderhalf uur lang trainen in de gym. Dat is het beste bewijs dat ze het hier goed vinden, toch?”

Incubator voor startende kinesisten

De kinéruimte wordt enkel in de voormiddag door de bewoners gebruikt. “Daarom willen we de kinéruimte ook openstellen voor anderen”, zegt Sarah Van Roey, de directrice van Nethehof. “Zo kunnen onze medewerkers en de familie van onze bewoners ’s namiddags of ’s avonds gebruik maken van de kinéruimte en denken we er aan om externe kinesisten, bijvoorbeeld startende jonge kinesisten, gebruik te laten maken van onze kinéruimte waardoor ze niet meteen zelf moeten investeren in een eigen praktijkruimte en allerlei toestellen.”
 

Over Nethehof

WZC Nethehof is thuis voor 131 senioren in een rustige, groene buurt in Balen. Wie in ons huis woont, is onlosmakelijk verbonden met de natuur die ons omringt. Daarnaast kan u in onze residentie rekenen op modern comfort en de allerbeste zorg op maat van uw noden.

In dit woonzorgcentrum hebben we het kineproject opgestart:

 

Ondanks onze rustige ligging is er in residentie Nethehof altijd leven in de brouwerij. Ons animatieteam trakteert de bewoners doorlopend op toffe activiteiten, van samen koken tot een boerderijbezoek. We organiseren zelfs onze eigen kerstmarkt! We hechten ook veel belang aan uw mening: via de gebruikersraad hebt u inspraak in het reilen en zeilen van ons huis. Sociaal contact is niet alleen gezond, het is een basisbehoefte. Daarom staan onze deuren altijd open voor vrienden en familie, maar bijvoorbeeld ook voor groepen kinderen tijdens een van onze intergenerationele activiteiten.

Sarah Van Roey

Directeur

Meer details
Huidige vacatures
Onze kwaliteitsvisie: Armonea Experience
in Genieten
8 September: Armonea Bistro

Neem deel aan de grootste wereldrecordpoging op zaterdag 8 september 2018.

 

Lees verder
Informatie corona