U bent hier

De juiste keuze maken

 • Is een woonzorgcentrum wel de geschikte woonvorm voor mij?

  Dat is zeker een belangrijke vraag. Als hulp nodig hebt bij dagelijkse handelingen en/of intensieve dagelijkse zorgverlening, dan kan een rusthuis u dat inderdaad bieden.

  Is dat niet het geval is een serviceflat of service-residentie voor u wellicht een betere woonvorm.

  Voor een uitgebreidere omschrijving van het verschil tussen deze drie woonvormen, klik hier

 • Rusthuizen worden vaak ook ROB, RVT of woonzorgcentrum (wzc) genoemd. Is er een verschil?

  Een rusthuis is de term die we allemaal kennen voor een beschermde woonomgeving voor licht- tot zwaar zorgbehoevende senioren, maar eigenlijk heet dit in Vlaanderen tegenwoordig een woonzorgcentrum. ROB (lichte zorgbehoevendheid) en/of RVT (zware zorgbehoevendheid) zijn officiële termen die betrekking hebben tot de overheidsvergunning.

   

 • Waar moet ik op letten bij de keuze voor een woonzorgcentrum?

  Denk eraan dat het woonzorgcentrum dat u bezoekt misschien uw nieuwe woonst wordt. Neem dus alle zaken waar u zelf belang aan hecht, grondig onder de loep. Voel ik me hier thuis? Wonen er al vrienden van mij? Vind ik het een mooi gebouw? Heb ik een gezellige kamer? Bevallen de menu’s mij? Ga ik de activiteiten wel tof vinden? Is de tuin groot genoeg voor een buitenmens als ik? Allemaal vragen die verschillen van persoon tot persoon en waar dus enkel ú over kan oordelen.

  Ook al is uw eigen oordeel is dus van het allerhoogste belang, het kan zeker geen kwaad de mening van een vriend(in) en/of familielid te vragen. Zij letten wellicht op dingen waar u zelf niet aan had gedacht.

 • Hoe lang moet ik wachten op een plaats in een woonzorgcentrum?

  Dit hangt af van regio tot regio en hoe nieuw het rusthuis is. Hou er rekening mee dat de vraag naar rusthuisplaatsen over het algemeen groter is dan het aanbod. Armonea gaat die maatschappelijke uitdaging aan door regelmatig nieuwe wzc te openen en bestaande uit te breiden, maar in sommige steden kunnen er toch nog lange wachtlijsten zijn.

  Sowieso is de keuze van een rusthuis er één die u best tijdig en zeer doordacht maakt, nadat u zich voldoende hebt geïnformeerd. Wacht niet tot de verhuis naar een rusthuis onvermijdelijk is, want dan hebt u niet meer de tijd om er grondig over na te denken. Kom dus tijdig eens op bezoek. Als het u bevalt, kan u zich op een wachtlijst inschrijven en dan bent u zeker dat er tijdig een oplossing voorhanden is, mocht uw gezondheid dat plots vereisen. Zo’n inschrijving is trouwens volledig vrijblijvend: onze wachtlijst houdt op geen enkel moment een verplichte verhuis in.

 • Wat houdt een eerste bezoek in?

  U wordt ontvangen door iemand van het personeel en krijgt een uitgebreide rondleiding doorheen het hele gebouw en enkele kamers. U heeft daarbij natuurlijk ruim de gelegenheid om vragen te stellen. U maakt ook kennis met enkele residenten en kan - als u dat zelf wilt - zich inschrijven op onze wachtlijst.

 • Hoe kan ik me inschrijven op de wachtlijst?

  Voor een woonzorgcentrum dat al open is, kan u contact opnemen met onze lokale medewerkers.

  Armonea heeft ook rusthuizen die in aanbouw zijn: voor informatie en inschrijvingen kan u terecht op ons centrale gratis nummer 0800 93 430.

 • Wat gebeurt er als ik me inschrijf op de wachtlijst?

  Hier las u al dat een inschrijving op de wachtlijst u het voordeel van zekerheid biedt, maar geen enkele verplichting van uw kant inhoudt.

  Concreet hoort er bij wachtlijstinschrijving een persoonlijk gesprek met uzelf en uw naaste familie. We verzamelen enkele medische en persoonlijke gegevens, zodat we in het geval van een verhuis al over de noodzakelijke basisinformatie beschikken. Deze informatie wordt strikt vertrouwelijk behandeld en dient uitsluitend om u vanaf dag één van uw verblijf een optimale zorg- en dienstverlening te bieden.

 • Waar vind ik informatie over een voorziening die nog niet open is?

  Alle armonea-voorzieningen staan al enkele maanden voor hun opening op deze website. U vindt ze via de zoekfunctie op deze website. U kan er terecht voor algemene informatie over de ligging, dienstverlening, … Voor verdere informatie en wachtlijsinschrijvingen kan u ons centrale gratis nummer 0800 93 430 bellen.

  Voor basisinfo over woonzorgcentra die nog niet op de website staan, kan u bellen naar 0800 90 430. Hou er wel rekenening dat veel info, zoals prijzen en exacte openingsdatum misschien nog niet beschikbaar zijn.

  Ongeveer drie maanden voor de opening organiseert Armonea een infosessie voor het grote publiek. U krijgt er een gedetailleerde voorstelling van het rusthuis én kan gerichte vragen stellen aan de toekomstige directeur. Algemene vragen worden in groepsverband beantwoord, persoonlijk vragen individueel. Deze sessies worden aangekondigd op onze website, en lokaal via posters en een persbericht.

  Bevalt de informatie u, dan kan u zich volledig vrijblijvend inschrijven op onze wachtlijst.