Vragen? Bel ons! 0800 93 430

Menu
Close

U bent hier

Armonea, trotse deelnemer aan de Green Deal Circulair Aankopen

22/06/17

Op 8 juni 2017 gaf Joke Schauvliege het startschot van de Green Deal Circulair Aankopen. De ondertekenaars, waaronder Armonea, verbinden zich ertoe om niet zomaar producten, maar wel duurzame oplossingen aan te kopen. Zo benutten we materialen en middelen maximaal en verkleinen we de afvalberg.

Circulair aankopen is omgaan met goederen met aandacht voor mens, planeet én portemonnee. Het is een proces waarbij we voor herbruikbare, biogebaseerde of biodegradeerbare materialen kiezen, middelen en artikelen delen met andere organisaties of producten lenen in plaats van aan te kopen.

Economische en ecologische optimalisatie

Bij het circulair aankopen nemen we meer criteria in rekening dan louter ‘Hebben we dit nodig?’:

·        Zijn er andere oplossingen voorhanden zodat we geen nieuwe aankoop hoeven te doen?

·        Wordt het product eerlijk en ecologisch verantwoord ontwikkeld en geproduceerd?

·        Kan het op het einde van zijn levensduur gerecycleerd worden?

De Green Deal beperkt zich tot projecten vóór juni 2019, maar het staat buiten kijf dat we bij al onze toekomstige deals nog bewuster zullen omgaan met de impact op het milieu en een fair productieproces.

Het charter daagt ons verder uit om onze bestaande middelen onder de loep te nemen. Delen, uitlenen of verhuren … Er zijn verschillende pistes om weinig of tijdelijk ongebruikte materialen een nuttiger leven te geven. Ook logistiek zijn er manieren om te optimaliseren zonder in te boeten op kwaliteit, én met ecologische, financiële of tijdswinst.

Twee dossiers voor Armonea

84 bedrijven en 50 ondersteunende partners streven naar 150 projecten vóór juni 2019. Er worden verschillende werksessies georganiseerd waarin deelnemers hun kennis delen over circulair aankopen. Armonea stelt binnen het jaar twee dossiers voor, een vanuit ‘aankopen’ en een vanuit ‘ontwikkeling en faciliteiten’.

Met circulair aankopen willen we mee een verschil maken door stil te staan bij de herkomst, de levensduur en de verwerking van onze producten en middelen. Kortom, we leggen de lat nog wat hoger door aan onze kwaliteitseisen ecologische en eerlijke criteria op het vlak van ecologie en fairtrade toe te voegen.

Terug naar overzicht