U bent hier

Armonea's gespecialiseerde aanbod voor personen met dementie en Alzheimer

Familie en vrienden zijn belangrijk. Wanneer iemand in uw nabije omgeving Alzheimer of een andere vorm van dementie krijgt, voelt u zich verantwoordelijk. Wij begrijpen uw bezorgdheid om hun veiligheid en welzijn. Bent u op zoek naar een extra steun, dan staan we o.a. in onze rusthuizen in Ukkel (Brussel), Laarne en Wilrijk, klaar om u te helpen op een hartelijke en professionele manier.

Maar wat is dementie? Hoe het te herkennen?
Wat is het specifieke aanbod bij Armonea? Hoe kunnen we u en/of de persoon waar u voor zorgt, helpen?
In welke gemeentes kunt u ons specifiek aanbod over dementie terugvinden?

Wat is dementie?

Dementie is het verlies of de ernstige vermindering van de cognitieve vermogens die resulteert in verlies van autonomie. Er bestaat verschillende soorten dementie: vasculaire dementie, frontotemporale dementie of ziekte van Pick, Lewy Body dementie en de meest bekende: Alzheimer. 

Hoe het te herkennen?  

Hieronder vindt u een vragenlijst van de meeste voorkomende symptomen van dementie en Alzheimer. 

 1. Hebt u of de persoon waar u voor zorgt last van vergeetachtigheid? 
  Het niet herinneren van nieuwe informatie is een veelvoorkomend signaal. Belangrijke data of gebeurtenissen die plots niet meer onthouden worden, het steeds vaker moeten vertrouwen op spiekbriefjes, vaak dezelfde vragen opnieuw stellen, etc. zijn ook vaak tekenen van dementie. Tijd en plaats worden vaak anders gepercipieerd door iemand met dementie. Uren kunnen minuten lijken, en de weg vinden naar iets dichtbij gaat plots niet meer.
   
 2. Kunt u of de persoon waar u voor zorgt informatie moeilijker inschatten of begrijpen?
  Het inschatten van afstanden, of het juist interpreteren van geschreven informatie kan soms moeilijker gaan. Bv. het niet herkennen van een bord dat de weg naar het toilet wijst.
  Ook problemen met spreken kan een signaal zijn. Misschien stopt U of de persoon waar u voor zorgt plots met praten, om dan te herhalen wat hij of zij een paar zinnen geleden al heeft gezegd? Ook simpele woorden niet meer voor de geest kunnen halen, is vaak verbonden aan dementie.
   
 3. U of de persoon waar u voor zorgt heeft de neiging om  spullen verkeerd weg te leggen of te verliezen?
  Sleutels in de koelkast, of eten in de klerenkast… het zijn vaak voorkomende gebeurtenissen wanneer iemand symptomen van dementie vertoont. 
   
 4. Verandert U of de persoon waar u voor zorgt plots van stemming of gedrag?
  Wanneer u zonder concrete aanleiding plots teneergeslagen, verward, bang, of achterdochtig wordt, wanneer uw stemming met andere woorden onverwacht omslaat, en u daardoor dingen doet die u vroeger niet deed, dan kan dit een teken zijn van dementie. Ook wanneer u onrustig gedrag vertoont en bijvoorbeeld
  telkens op zoek gaat naar iets dat opgeruimd of verplaatst moet worden, dan kan dat een symptoom van dementie zijn.
   
 5. Gaan de dagdagelijkse activiteiten steeds moeilijker?
  Kuisen en opruimen, de post versturen, financiële zaken regelen, koken, feestjes organiseren, enz. gaan plots niet meer zonder problemen. Hierdoor trekken sommige mensen zich terug uit sociale activiteiten, en vervangen dit door veel langer te slapen dan vroeger of heel de dag voor de TV te zitten. Dit wil niet zeggen dat ze hier geen interesse meer in hebben, maar dit wijst eerder op de schrik om te falen in zulke activiteiten.

Wanneer U of de persoon waar u voor zorgt regelmatig meerdere van bovenstaande symptomen vertonen, is het aangewezen om de huisarts te contacteren.

Wat is het specifieke aanbod bij Armonea? Hoe kunnen we u en/of de persoon waar u voor zorgt, helpen? 

Bij Armonea staan onze bewoners centraal. Ons aanbod is opgebouwd rond de noden van de persoon met dementie en degene die voor hem of haar zorgt.

 • Huiselijke, stimulerende, en veilige omgeving

  - Persoonlijke bescherming zodat iedereen zorgeloos kan leven.
  - Kleinschalig wonen : kleine leefgroepen creëren een warme thuis, met extra veel aandacht. 
  -  Wonen zoals thuis, maar met voldoende ondersteuning
  - De persoon waarvoor u zorgt kan volledig zichzelf zijn, want bij ons is er altijd iemand die een waakzaam oog in het zeil houdt, zonder storend te zijn.
  Dagdagelijkse activiteiten net zoals thuis. Even tot rust komen in onze ruime tuin met waterval, of liever even tuinieren in onze aangepaste moestuin? Wij geven er gehoor aan.

 • Elke dag betekenisvol leven

  - Het is onze bedoeling om de te blijven stimuleren wat nog kan. Om zo elke dag te blijven genieten van de gewone dingen in het leven.
  - De smaakzin verandert sterk voor senioren met dementie. Smaakvolle, gezonde en huisbereide maaltijden worden daarom met speciale recepten en kruiden gemaakt. Aangepaste texturen, zoals bijvoorbeeld fingerfood, maakt het mogelijk om zelfstandig te blijven genieten.
  - Natuurlijk koken we soms samen ons eten, net zoals thuis. Een beschermde keuken maakt het mogelijk om met de nodige ondersteuning zelf achter het fornuis te staan, zoals vroeger.
  - Doordat wij nauwgezet de vroegere gewoontes en voorkeuren leren kennen, weten we of u liever een frisse aperitief in ons café drinkt of liever zorgt voor onze huisdieren. Wat de voorkeur ook mag zijn, wij proberen er gehoor aan te geven.
 • Samen met u

  - Onze psycholoog in Tillens staat elke dag voor u klaar met de nodige uitleg en begeleiding, want dementie is soms moeilijk te begrijpen.
  - Het is voor ons zeer belangrijk dat u nauw betrokken wordt. Dit is niet enkel aangenaam voor u, maar zo zijn wij ook zeker dat we de levensloop van de persoon waarvoor u zorgt zo goed mogelijk kennen, om onze dagelijkse handelingen daarnaar te schikken.
  - Samen met u wil zeggen dat u er niet langer alleen voor hoeft te staan. We overleggen steeds met u de zorgaanpak. Zo geniet niet enkel de persoon waar u voor zorgt, maar kan u zich ook concentreren op het genieten van de tijd die u met hen spendeert.
 • Ervaren en persoonlijke zorgaanpak

  - Voor ons bestaat er geen probleemgedrag, we zien elke vorm van gedrag als een manier waarop de bewoner ons iets duidelijk wil maken. Door grondig te observeren zijn we in staat om, volgens de persoonsgerichte zorgvisie van professor Tom Kitwood, betekenis en taal te geven aan dit gedrag. Steeds vertrekken we vanuit het perspectief van de resident, daarom net is kennis van het levensverhaal zo belangrijk. Onze nauwe samenwerking met Anahata, het kennis- en ervaringscentrum inzake dementie, garandeert een unieke en ervaren zorgaanpak. Anahata heeft reeds meer dan 10 jaar ervaring in de zorg voor senioren met dementie.
  - Ook een aangepaste leefomgeving is van groot belang. Kleuren die stimuleren of rust bieden, materialen die de zintuigen prikkelen, voor elk wat wils, maar telkens met het doel de omgeving duidelijk te maken en oriëntering te bieden. Zelfs taalproblemen worden verholpen door het gebruik van visualisaties in woord en beeld.

De specifieke faciliteiten/aanpak kunnen licht verschillen in onze woonzorgcentra. Neem gerust contact op voor meer details via ons 0800 nummer of rechtstreeks met het woonzorgcentrum van uw voorkeur.


 “Wat ons uniek maakt, is dat we focussen op de capaciteiten die er wel nog zijn en ondersteunen waar dat niet meer het geval is.
De huiselijke omgeving zorgt voor rust en vertrouwen.

Pascale Myncke van Anahata, het kennis- en ervaringscentrum inzake dementie


 

In welke gemeentes kunt u onze specifiek aanbod over dementie terugvinden?

 • Ukkel

  Tillens
  undefined
  Het gloednieuw woonzorgcentrum Tillens (opening lente 2016), spitst zich volledig toe op senioren met dementie en hun
  mantelzorgers. Wij bieden een veilige, stimulerende omgeving waar net zoals thuis geleefd wordt maar met de ondersteuning
  van een ervaren team.
   
  Meer info

   

 • Wilrijk

  Groenveld

  undefined
  In Groenveld kunnen personen met dementie in een groene omgeving  wonen zoals thuis, maar met de begeleiding en de toezicht van ons ervaren team.

  Meer info

   

 • Laarne

  Larenshof
  undefined
  De mooie groene omgeving zorgt voor een ideale ligging voor bewoners met dementie. Binnen een gespecialiseerde veilige afdeling kunnen ze genieten van de begeleiding en de toezicht, maar ook zekerheid en aangepaste activiteiten om zo elke dag te blijven genieten van de gewone dingen in het leven. 
   

  Meer info

Onze andere woonzorgcentra hebben ook een veilige afdeling in het woonzorgcentrum.
Ontdek hier het dichtsbijzijnde.